
Rehabilitasyon ise;kiÅŸinin doÄŸuÅŸtan veya sonradan oluÅŸan kalıcı ya da geçici fonksiyon kayıplarının belirlenerek psikolojik,sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek kiÅŸinin günlük yaÅŸamda bağımsız hale gelmesini saÄŸlamaktır.
Fizik Tedavi TANI GRUPLARI
- Riskli bebekler: 37 haftadan erken doÄŸan bebekler prematüre bebek olarak kabul görmektedir. Prematüre bebekler riskli bebek grubuna girmektedir ve kontrol altında olmaları önerilmektedir. Yapılacak deÄŸerlendirmeler sonucunda riskli bebeklerin engel riskleri ortaya çıkarılacaktır.
- Serebral Palsi: Serebral palsi, doÄŸum öncesi, doÄŸum sırası veya doÄŸum sonrası beyinde meydana gelen herhangi bir lezyon sonrası ortaya çıkan nöromuskuler bir bozukluktur. Serebral palside, nörolojik tablo ilerleyici olmamasına raÄŸmen kas iskelet sisteminde meydana gelen bozukluklar genelde ilerleyicidir. Öncelikle gövde ile kol ve bacaklar etkilenir. İstemli ve kontrollü hareket kaybı ile postür bozuklukları görülür. İkincil olarak ise duyusal problemler, yutma – konuÅŸma bozuklukları, aÄŸrı, uyku problemleri, iÅŸitme ve görme problemleri gibi sorunlar ortaya çıkar.
- Spina Bifida: Nöral tüpün kapanmama defekti olarak bilinmektedir. Görülme sıklığı binde birdir. DoÄŸumdan hemen sonra omurga bölgesinde aşırı tüy gibi hafif bulgular ile görülebileceÄŸi gibi nöral yapıların cilt dışında bir kese içinde bulunduÄŸu daha ağır tabloda görülebilir. Kese doÄŸum sonrasında hemen alınır. Etkilenme oranına göre özellikle bacaklarda duyu ve kuvvet kaybı görülmektedir.
- İnme: İnme dünyada en sık ölüm nedenleri arasında 4. sıradadır ve aynı zamanda fonksiyonel etkilenmenin oldukça önemli bir nedenidir. Beynin belirli bir bölümünü besleyen damarlarda ortaya çıkan bir problem sonucu damarın beslediÄŸi beyin bölgesinde oluÅŸan lezyonlardır. Etkilenen bölgeye göre deÄŸiÅŸmekle birlikte genelde hareket ve duyu kaybı görülmektedir.
- Obstetrik Brakial Pleksus Yaralanması: Obstetrik brakial pleksus yaralanması (OBPY), üst ekstremitenin çalıştıran sinirlere ait köklerin, köklerden oluÅŸan trunkusların, kord ve bunlardan dallanan periferik sinir uzantılarının doÄŸum sırasında zedelenmesi sonucu üst ekstremitenin çeÅŸitli düzeylerde paralizisinden tam plejisine kadar uzanan bir tabloyu ifade eder.
Pediatrik Nöromuskuler Hastalıklar:
-
- Duschenne Musküler Distrofi (DMD): DMD distrofin genindeki mutasyona baÄŸlı olarak geliÅŸen bir rahatsızlıktır. Distrofin kaybına baÄŸlı olarak kas kitlesinde kayıp görülür.
- Spinal Musküler Atrofi (SMA): Spinal musküler atrofi (SMA) ön boynuz motor nöron hücrelerini etkileyen, ilerleyici kas güçsüzlüÄŸü ile karakterize nörodejeneratif bir hastalıktır. BaÅŸlama yaşı ve ÅŸiddetine göre üç tiptir. Tip I en ÅŸiddetli klinik tablodur. Tip II orta ÅŸiddetlidir. Tip III ise en hafif klinik tablodur.
- Down Sendromu: Down sendromu, biliÅŸsel alandaki geliÅŸimsel sorunların dünya çapında en yaygın nedeni ve canlı doÄŸan bebekler arasında en yaygın kromozom bozukluÄŸudur. Down sendromu, 21. kromozomun üç kopya yani trizomi olması ile karakterizedir ve “Trizomi 21” olarak da adlandırılır.
- Skolyoz: Omurgada doÄŸuÅŸtan veya sonradan hatalı kullanım sonucu ortaya çıkan eÄŸriliklerdir. Skolyoz tedavi edilmediÄŸi taktirde ilerleyen dönemde özellikle solunum sistemini etkilemektedir.
- YürüyüÅŸ Bozuklukları: Nörolojik ve ya ortopedik sebeplerden kaynaklı olarak yürüyüÅŸün normal paternin bozulması durumudur.
- Denge Problemleri: DoÄŸuÅŸtan veya sonradan ortaya çıkan dengeden sorumlu yapılardaki problem sonucu görülür. Denge merkezinin yer deÄŸiÅŸtirmesine vücudun uyum saÄŸlayamamasıdır.
Merkezimizde Kullanılan Tedavi Yöntemleri
- NörogeliÅŸimsel Tedavi: NGT Özellikle Serebral Palsi Tedavisinde en çok kullanılan fizyoterapi yöntemidir. Bobath Yöntemi olarakta bilinir. Berta Bobath tarafından geliÅŸtirilen bu yöntemde amaç Serebral Palsi li bireylerin normal motor geliÅŸim ve foksiyonunu saÄŸlamak, oluÅŸabilecek deformiteleri önlemektir. NGT yöntemi temel olarak kas tonusunun duyusal motor bileÅŸenleri, anormal hareket patenleri, postur kontrolü, duyu, algı ve hafızaya odaklanmıştır.
- Riskli Bebeklerde Erken Müdahale: 37 haftadan önce doÄŸan bebeklerde erken bebeklik döneminde ilerleyen dönemde ortaya çıkabilecek sorunları önlemek ve azaltmak için uygulanan fizyoterapi yöntemidir. Beyinde plastisitenin en hızlı olduÄŸu erken bebeklik döneminde yapılan fizyoterapi uygulamalarının riskli bebeklerde ilerleyen dönemde klinik tablonun daha iyi olmasını saÄŸlamaktadır.
- Kinesiotape Uygulaması: Japon araÅŸtırmacı Kenso Kase tarafından geliÅŸtirilen Kinesiotape Bantlama Yöntemi özellikle fasyayı gevÅŸetme ve dizilim bozukluklarını düzeltmek için kullanılan bir yöntemdir. Günümüzde farklı renklerde vücudun yüzeyel tüm kaslarına gevÅŸetme ve düzeltme için uygulanan bir yöntemdir.
- Rijit Bantlama: Kinesiotape nin aksine kullanılan bant da esneklik yoktur. Fasyal GevÅŸetme özelliÄŸi olmamakla beraber dizilim bozukluklarını düzeltmede Kinesiotape Uygulamasından daha avantajlıdır.
- Refleksoloji: Asya kökenli bir tedavi yöntemidir. Tedavinin mantığı vücudumuzdaki sistemlerin ayak tabanında belirli noktaları olduÄŸuna dayanır. Bu noktalara uygulanan basıncın vücut sistemlerini düzeltmektedir.
- Fasyal GevÅŸetme Teknikleri: Fasya insan vücudunun tamamını saran kompleks bir yapıdır. Birçok kas iskelet sistemi probleminde Fasya gergin hale gelmektedir. Fasyal gevÅŸetme teknikleri ile tedaviye odaklanılan Fasya gevÅŸetilerek o bölgede hareket açıklığı artırılmaktadır.
- PNF: Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyonlar teknikleri kasları gevÅŸetmede, istemli hareketi fasilite etmekte kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir.
- Kuru İğneleme: Avrupa Akapunkturu olarakta bilinen bu yöntem klasik Akapunkturdan farklı olarak kas iskelet sistemi problemlerinde yaygın olarak kullanılmakta olup özellikle kasları gevÅŸetmek için uygulanmaktadır. Yöntemde gevÅŸeme istenilen kasa Akapunktur iÄŸneleri ile müdehalede bulunulmaktadır.
- Cogni Board: Ortopedik ve ya nörolojik problemleri olan bireylerde iyileÅŸme sürecini desteklemek için, çoklu egzersizler ve çoklu yöntemler içeren, bireyin performansını artırmaya yönelik bir cihazdır. Cihaz barındırdığı sistem sayesinde dokunsal, görsel, proprioseptif, iÅŸitsel bildirim oluÅŸturmaktadır.
- Uzay Terapi: Sistem temelini astronotların giydiÄŸi giysiden aldığı için uzay terapi ismi ile anılmaktadır. Tedavi esnasında giyilen kıyafet ile hem vücutta düzeltme iÅŸlemi yapılmakta hem de duyusal girdi saÄŸlanmaktadır. Tedavinin uygulandığı kafes hastayı uygun pozisyonda gereken desteÄŸi saÄŸlama prensibi ile kullanılmaktadır.
- Denge- Koordinasyon EÄŸitimi: Denge kiÅŸinin yerçekimi merkezinin destek yüzeyi içerisinde tutulmasıdır. Özellikle nörolojik problemlerde denge ve koordinasyon bozulmaktadır. Bozulan bu denge ve koordinasyonu tekrar kazandırmak için yerçekimi merkezinin deÄŸiÅŸik pozisyonlarda destek yüzeyinde tutmaya yönelik egzersizleri içerir.
- Duyu EÄŸitimi: Nörolojik kaynaklı motor kayıpların tamamında duyusal problemlerde görülmektedir. Sadece yüzeyel duyular deÄŸil derin duyularda da kayıp oluÅŸmaktadır. Gerek yüzeyel gerek derin duyular çeÅŸitli materyal ve egzersizler ile geliÅŸtirilmektedir.
- İnce Motor Beceriler: İnce Motor Beceri daha küçük kaslarımızı kullandığımız becerilerdir. Hem fiziksel hem de zihinsel problemlerde ortaya çıkan ince motor beceri kaybı özellikle el ile yapılan aktiviteleri etkilemektedir. Uygulanan tedavide uygun materyaller ve el becerisine yönelik egzersizler kullanılmaktadır.
- Konvansiyonel Yöntemler: Geleneksel tedavi yöntemleridir. Germe, elektro terapi gibi uygulamaları içerir